Rodzaje kolostrum siara bydlęca, kozia, klacza, czy owcza

Kolostrum jest szczególnie polecane dzieciom oraz osobom starszym, które zmagają się z obniżoną odpornością. Aby wybrać właściwie, warto dokładnie zapoznać się z rodzajami siary. Kolostrum może pochodzić od bydła, kozy, klaczy oraz owcy. Czy mają inne właściwości?

Kolostrum – na co możesz się zdecydować?

Kolostrum to siara, czyli gęsty i żółty płyn wytwarzany zarówno przez kobiety po urodzeniu dziecka, jak i ssaki. W siarze występuje cała gama ważnych i drogocennych substancji, które mają na celu uregulowanie funkcjonowania całego organizmu oraz poprawę odporności. Jest to związane z występowaniem w kolostrum sporych ilości białek. Siara jest dostępna w formie kapsułek, tabletek, proszku w saszetkach, zawiesiny oraz płynu do picia. Co ciekawe w aptece możesz nabyć także krem z siarą.

Czy wszystkie kolostrum mają takie same właściwości

Kolostrum może pochodzić od różnych zwierząt, ale mimo wszystko wykazuje podobne właściwości fizyczne, chemiczne oraz biologiczne.

Oznacza to, że bez względu na pochodzenie doskonale wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, ułatwia dojrzewanie oraz regenerację tkanek, pozwala zwalczyć bakterie, wirusy oraz grzyby występujące w organizmie. Regularne przyjmowanie siary to gwarancja dobrego samopoczucia i pełnia sił witalnych. Dzięki kolostrum poprawie ulegają funkcje poznawcze, a skóra prezentuje się promiennie i jest dobrze odżywiona. U osób starszych, które również powinny sięgać po siarę, zauważa się zahamowanie procesów starzenia. Różnica jest widoczna gołym okiem.

Bardzo ważną i jednocześnie cenną właściwością siary jest zachowanie naturalnej mikroflory jelit, wsparcie dla organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym, łatwiejsze uporanie się ze skutkami ubocznymi alergii oraz obniżenie ciśnienia krwi.

Eksperci wskazują również, że przy pomocy kolostrum można w pełni uregulować gospodarkę wapniowo-fosforanową, zapewnić właściwy metabolizm oraz ograniczyć ryzyko zmagania się z chorobami o podłożu nowotworowym.

Noworodek karmiony piersią otrzymuje solidną porcję kolostrum w pierwszych godzinach życia. Jednak i w późniejszych latach warto postarać się o przyjmowanie suplementów.

Wybierając siarę, nie trzeba skupiać się na rodzaju zwierzęcia, ale zwrócić uwagę na inne cechy. Ważny jest sposób pozyskiwania – powinna pochodzić z pierwszego udoju odbywającego się do 2 godzin od porodu. Tylko wtedy masz gwarancję najwyższego stężenia wartościowych substancji bioaktywnych. Skontroluj również proces przetwarzania – najlepszym rozwiązaniem jest suszenie bazujące na procesach zamrażania oraz liofilizacji, dzięki czemu siara ma cały czas pożądaną temperaturę i jednocześnie zachowuje swoje cenne właściwości. Nabywany produkt powinien mieć certyfikat laboratoriów badawczych – to gwarancja dobrej jakości siary pochodzącej od zdrowych zwierząt.